Yükseköğretim Kurumlarında Sınai Mülkiyet Bilincinin Artırılması ve 9. Uluslararası Buluş Fuarı

Yükseköğretim Kurumları ile TÜRK PATENT arasında 22 Kasım 2012 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, üniversitelerde sınai mülkiyet bilincinin artırılması amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda, yüksek lisans ve doktora programlarında sınai mülkiyet dersleri eklenmekte, bilimsel çalışmaların ticarileşmesi teşvik edilmekte ve Teknoloji Transfer Ofisleri faaliyet göstermektedir.

Protokol çerçevesinde, üniversitelerimizde faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ofisleri ve Teknoparklarda yer alan personel ile akademisyenler ve öğrenciler için birçok eğitim, proje ve faaliyet düzenlenmektedir. Ayrıca, üniversitelerle iş birliği protokolleri imzalayarak Sınai Mülkiyet Danışma Birimleri kurulmaktadır.

Yerli buluşların tanıtımına ve ticarileştirilmesine katkı sağlamak amacıyla, 2016 yılından bu yana İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF) düzenlenmektedir. Bu fuar, her yıl TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilmektedir ve dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali olarak dikkat çekmektedir. Geçtiğimiz 8 yıl boyunca 62 ülkeden 5500'den fazla buluş sergilenmiş ve ortalama bir milyon ziyaretçi ağırlanmıştır.

Bu yıl 02-06 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana Şakir Paşa Havalimanı'nda düzenlenecek olan 9. Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF 24), T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayelerinde ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) ile Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonunun (IFIA) destekleri ile gerçekleştirilecektir. Fuarda, Patent Randevu Sistemi uygulanacak, buluşlar ödüllendirilecek ve yatırım grupları temsilcileri ile buluşma imkanı sağlanacaktır. Ayrıca, 4. Patentle Türkiye Üniversiteler Buluş Yarışması hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

ISIF Fuarı kapsamında, üniversitelerde patent bilincinin artırılması ve yerli patent başvuru sayısının yükseltilmesi hedeflenmektedir. İlgilenen personellerimizin süreç hakkında desteğe ihtiyaç duyması durumunda Teknoloji Transfer Ofisi’miz yardımcı olabilecektir. İrtibat için tto@iku.edu.tr adresine mail atabilir, yüz yüze görüşmek üzere ofisimize ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.
 


Son Güncelleme Tarihi: Sa, 07/23/2024 - 14:15