İstanbul Kültür Üniversitesi’nin Uluslararası Başarılarına Bir Yenisi Daha Eklendi

Ufuk Avrupa Çerçeve Programı (HORIZON) çerçevesinde; Katılımın Yaygınlaştırılması ve Avrupa Araştırma Alanı’nın Güçlendirilmesi WIDERA ERA CHAIRS çağrısı kapsamında, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin “Spectroscopy-at-IKU” isimli projesi ülkemizde desteklenen ilk proje olmaya hak kazandı.

ERA Chairs çağrısı; Widening ülkelerine bilimsel anlamda mükemmel bir araştırmacı ve bu araştırmacının ilgili merkezdeki bilimsel faaliyetlere ve araştırma projeleri geliştirme kapasitesine katkı sağlamasını amaçlamaktadır. Çağrının ana hedefi beyin göçünü tersine çevirmek, bu kapsamda kurumsal değişiklikler gerçekleştirmek ve mükemmeliyet merkezleri oluşturmaktır. Proje kapsamında ERA-Chair liderliğinde mükemmeliyete dayalı ve kalıcı araştırma ekipleri kurmak, görünürlük sağlamak ve ERA ile entegrasyon amaçlanmaktadır. 

İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesindeki Moleküler Fizik, Kimya ve Malzeme Bilimlerini güçlendirmeyi amaçlayan “Spectroscopy@IKU”; moleküler spektroskopiye adanmış, uluslararası rekabet gücüne sahip araştırma ekibinin görev alacağı Mükemmeliyet Merkezi kurmayı hedefliyor. Bu ekip, alanda dünya çapında önde gelen bir bilim insanı olan Prof. Rui Fausto (ERA Kürsü Başkanı) tarafından yönetilecek. Spektroskopiye adanmış yeni bir araştırma altyapısı oluşturulacak ve bu altyapı ERA Kürsü ekibini destekleyecek, diğer İKÜ araştırma grupları için bir spektroskopi platformu olarak hizmet verecek. Ayrıca, akademi ve endüstriden dış kullanıcılara spektroskopi hizmetleri sunacak. ERA Kürsü araştırma ekibi, genç araştırmacıların ve lisansüstü öğrencilerin eğitimine katkıda bulunacak, İKÜ'nün spektroskopi konusundaki akademik faaliyetlerine katkı sağlayacak ve dışa dönük faaliyetlere aktif olarak katılacak. Tüm faaliyetler, bilgi ve uzmanlığın serbest dolaşımı ilkesine uygun olarak, ERA öncelikleri ile uyumlu şekilde yürütülecek.

Araştırmalar, hassas moleküler yapı manipülasyonu ve karakterizasyonu gerektiren iki ana alana odaklanacaktır: (i) atmosfer ve astrofizik açısından önemli moleküllerin yapısı ve reaktivitesi ve (ii) moleküler kristaller ve kokristallerde polimorfizm. İlk konu, izole edilmiş moleküllerin ve küçük agregaların laboratuvar çalışmasını merkeze alır. Dünyanın atmosferi ve uzayda temel kimya ve fiziği ele alır; yeni kimyasal reaktivite yollarının keşfi ve bunların altında yatan fiziksel süreçler, moleküllerin titreşimsel uyarılma sonucunda gerçekleşen reaksiyonlar veya kuantum mekanik tünelleme yoluyla gerçekleşen reaksiyonlar gibi ERA Kürsü sahibinin öncülük ettiği iki konuyu içerir. İkinci ana konu ise malzeme bilimlerinde sıcak bir konu ve şu anda ilaç endüstrisi için en kritik konulardan biridir. Moleküler kristaller/kokristaller üretimi için yeni çok yönlü tekniklerin geliştirilmesine dayanan yeni polimorf tarama yaklaşımları uygulanacak.

Proje ekibinde; ERA Kürsü Başkanı Prof. Dr. Rui Fausto, Rektör Yardımcımız ve ERA Kürsü Koordinatörü Prof. Dr. Gülce Öğrüç Ildız, TTO Müdürümüz ve Proje Yöneticisi Cüneyt Genç, Araştırma Ekip Üyeleri Prof. Dr. Sevim Akyüz, Prof. Dr. Nihal Sarıer, Dr. Merve Durmuş, Öğr. Gör. Gizem Yavuz Doğan ile proje kapsamında istihdam edilecek doktora sonrası araştırmacılar yer alacak.

Spectroscopy@IKU” projesinin uygulama dönemi 5 yıl olup 2,5 milyon Avroluk AB bütçesi ile yürütülecek. 


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 07/01/2024 - 08:24